Sirguvad söögisellid tutvustavad Hiiumaad laiale maailmale

10/01/2014 13:26

Kui kaunis on kevadine võrsekene kohukese taustal, või mida vanaisa vabal ajal tegelikult teeb, saab näha uuel neljal Hiiumaa postkaardil. Postkaardid esitlevad Koostöökogu poolt rahastatud LEADER projekte, ühtlasi pakuvad kodus järele proovimiseks mõnusaid ja lihtsalt valmistatavaid kohaliku toidu retsepte saksa ja inglise keeles. Sirguvas söögisellid avavad rahvusvahelisele sööjaskonnale meie kuulsa kohukese retsepti, proovi sina ka!

Isetehtud kohukesed
200 g kohupiima (rasvavaba ei sobi)
2 sl suhkrut
1 tl vaniljesuhkur
50 g võid
100 g tumedat šokolaadi
Sega kohupiim, pehme või, suhkru ja vaniljesuhkruga. Segu panna vormi ja sügavkülma.
Kohupiima eelnev sügavkülmutamine lihtsustab šokolaadi sisse kastmist.
Šokolaad sulatada veevannil, lisada veidi 35%-list koort, võid, jahutada pisut ning kasta külmunud kohupiimatükid šokolaadi sisse.
Tõsta veel külmkappi tahenema

Postkaartidel on tutvustatud projekte: Sirguvad söögisellid; Orjaku sadama arendamine; Muinastulede festival; Hiiumaa turundamine, ning näitatakse Hiiumaad kevadel, suvel, sügisel ja talvel koos vastava aastaaja retseptiga.

Äkiline
Fileeri siig või lõhe, haki peenikeseks. Haki peeneks mugulsibul, sega kalaga. Maitsesta meresoola, sidrunimahla ja pipraga. Jahuta külmkapis. Söö rukki-või nisuleivaga.

Kartulivorstid
0,5 kg pekisemat seahakkliha
2 kg kartuleid
0,5 kg sibulaid
3 küüslauguküünt
soola
pipart
tüümiani
lamba- või seasooli

Kartulid, küüslauk ja sibulad töödelda köögikombainis peenemaks. Segada kõik ained omavahel ning toppida vorstid. Keerata peale keerud.  Keeda vorste 20 minutit, mitte väga ägedalt, siis lähevad lõhki.  Jahuta ja prae pannil pruuniks.

Lumepallisupp
1l Piim
5 tk Muna
4 sl Suhkur
 Vanill 

Vahustada munavalged kõvaks valgeks vahuks, lisa 1 sl suhkrut ja vahustada edasi. Kui piim keeb, tõsta sinna munavalgeklimbid ja pöörata neil hetke pärast külge. Tõsta klimbid vahukulbiga kaussi. Vahustada munarebud ülejäänud suhkruga. Lisa veidi kuuma piima ja vanillsuhkur ning vala vaht pidevalt segades keeva piima sisse. Kuumutada paksenemiseni. Jaga magustoit kausikestesse ja tõsta munavalgeklimbid sisse.

4 postkaarti 10x20, värviline trükk; Fotograaf Toomas Kokovkin; väljaandja Hiidlaste Koostöökogu, rahastaja Maamajanduse Infokeskus