KÜG Söögisellid koolõunat valmistamas

23/04/2013 10:34

6.45 – koolimajja saabub esimene toimkond 5b klassist. Sööklas võtab neid lahkelt vastu Elena Linkov  ja tema lahke personal. Lastele jagatakse tööriided, tutvustatakse kööki ja jagatakse ülesanded.  Esimesel vahetusel on käed-jalad tööd täis: kooritakse kartuleid ja porgandeid, hakitakse sibulaid.  Leitakse,  et pealtnäha lihtne tegevus, polegi meelakkumine, kuid lapsed on siiski  rõõmsameelsed ja püüavad kõike hoolikalt teha.

Peagi saabuvad esimesed pudrusoovijad. Söögisellide ülesandeks saab toidu jagamine. Aeg kaob märkamatule ja esimene vahetus lõpetab.

Teise vahetuse ülesanneteks on tomatite tükeldamine ja leibade  lõikamine. Kuna sööma on saabumas esimene vahetus, siis tuleb toimkonnal  toidud laudadele toimetada.  Samuti söövad lõunat ka söögisellid. Soovime kõigile head isu ja uurime, kuidas lõunasöök maitses. Ühest suust vastatakse, et väga hea. Söögisellide taldrikud saavad  täna täiesti puhtaks. Leitakse, et enda valmistatud  toitu ei sobi järele jätta.

Kolmas vahetus  katab laudu, koristab söögisaalis ja köögis ning väljastab toitu.  Tehakse vajalikke ettevalmistusi järgmise päeva lõunaks – puhastatakse supikonte. Jälgitakse, kui oskuslikult eemaldab väike kokatädi hirmsuure noaga  toorest  liha kontidelt.

Märkamatult on koolipäev läbi saanud.  Kõlama jääb mõte, et söögi valmistamiseks kulub palju aega ning  tööd, ja küll on kurb vaadata, kui toitu ei sööda.